Skip to main content

Historie

Netop her er der frit udsyn mod øst, så  man uhindret kan se dagen gry. Vi tror, det er derfor det lille næs, der stikker ud i bugten, har fået navnet ”Grynæs”. Som det var skik og brug, blev den største gård i et område navngivet med områdets navn. Det er derfor helt naturligt, at den største af de 4 små ejendomme hedder ”Grynæsgård”.

På Grynæsgård boede i 1880erne en lille familie med 2 sønner. Den ene skulle naturligvis overtage gården, når den tid kom, mens den anden søn tog ud at sejle og med succes endte som kaptajn i handelsflåden. Da kaptajnen i 1929 besluttede at gå i land, skulle han have sin del af arven. Det løste man ved at udstykke en grund lige over for gården, så kaptajnen her kunne opføre et stort smukt hus, der i forhold til de små stråtækte gårde må have virket noget prangende. Udstykket fra Grynæsgård fik kaptajnens hus navnet ”Grynæs”, som det bærer endnu.

Da vi i 1989 købte kaptajnens hus – sådan hedder det fortsat i folkemunde – var der stort set intet forandret i de 60 år, der var gået, siden det blev bygget. Vi er nu efter 35 års fantastisk liv på ejendommen nået vejs ende i en løbende totalrenovering. De første 20 år var det livet med børnene, hestene, dyrelivet, stranden, deltagelse i årstidernes skiften og ikke mindst ro og fred, der var omdrejningspunktet. De seneste 15 år har der været overskud til masser af aktiviteter med børnebørnene og opbygning af traditioner med Sankthansbål, musikarrangementer osv.

Grynæs er ikke bare vores bolig, det er en stor del af vores identitet.

Fortid

Her i bunden af Helnæsbugten har der boet mennesker til alle tider. Omfattende udgravninger viser, at vikingerne havde en stor vinterhavn og et rigt kulturliv her. Det beskrives blandt andet på placher opsat ved trampestierne i området.

1989

Da vi overtog ejendommen, var der ikke sket nogen ændring i de 60 år, der var gået siden huset blev bygget

Nutid

Resultatet af 35 års løbende renovering