Skip to main content

Boligen

Boligen med det poetiske navn ”Grynæs” er en klassisk patriciervilla med højt til loftet, franske døre, store vinduer og vidunderligt smukke plankegulve i amerikansk pitch pine uden en knast. Boligen er løbende moderniseret med stor respekt for den oprindelige arkitektur og indretning, så patriciervillaens særpræg er bevaret, men tilført alle moderne bekvemmeligheder i bedste kvalitet.

Beskrivelsen af husets rum kommer i samme rækkefølge som billederne under Galleri/interiør. Den bedste oplevelse får du, hvis du har adgang til 2 skærme, så beskrivelsen herunder kan læses samtidig med at billederne under fanen Galleri/interiør vises 

 

Stueetagen

Fra den imponerende indgangstrappe skabt af en lokal kunstner af næsten 2 m2 store granit fliser kommer du gennem den smukt buede plankedør ind i entréen. Herfra går den buede trappe op til 1, sal – der kommer vi op senere – og fyldningsdøren med det drejede træhåndtag fører ind til forstuen.

Her er der indrettet kontor med et stort skrivebord og reoler og en lille hyggeafdeling med et par lænestole, som især bruges til klokken 5-drinken, hvis det ikke er vejr til at være udenfor. Fra kontoret kan man dels holde øje med, hvem der kommer og går og dels følge med i, hvad der sker i køkkenet. Forstuen kunne naturligvis også bruges til et meget velplaceret legeværelse,

 

Alle inderdøre er de originale fyldningsdøre, som enten har fyldninger af træ eller af glas. Én af dem fører fra forstuen og ind i musikstuen, som vi har indrettet, så man kan sidde mageligt i sofaen og lytte til Steinwayflyglet og måske en guitar eller B&O-anlægget. Hvis det er i dagtimerne, kan man samtidig nyde udsigten gennem de franske døre til spisestuen og videre gennem den smukke karnap til Helnæsbugten og Damsboskoven.I spisestuen har vi bevaret den oprindelige støbejernsradiator med marmor-dækpladen, fordi den giver stuen en hel særlig karakter. Havedøren fører ud til den sydvendte terrasse med de portugisiske granitfliser og læhegnet af høje kirsebærlaurbær. Herfra er der panoramaudsigt over bugten – og helt læ for vinden fra stort set alle retninger. 

Karnappen er præcis stor nok til, at spisebordet kan stå der og give os 180 graders udsigt over markerne, skoven og bugten, hver gang vi spiser.

Fra spisestuen går man direkte ud i køkkenet, der kun er adskilt fra spisestuen med en halvmur, der netop er så høj, at man ikke kan se gryderne på komfuret og skålene i vasken, når man sidder og hygger sig ved spisebordet.

Fra køkkenet fører en havedør direkte ud på terrassen med læmur i glas, hvor de fleste måltider nydes i sommerhalvåret. Ligeledes fører en dør ned til nederste etage, som oprindeligt var en kælder, men nu har fri udgang til haven mod øst.

Køkkenet har lige som spisestuen panoramaudsigt over bugten og skoven, mens de talrige fuglearter i haven kan nydes lige uden for vinduet.

Øverste etage

Tilbage i entréen tager vi trappen op til øverste etage, hvor vi møder 4 smukke fyldningsdøre. Den første fører ind til det eneste rum i huset, der ikke er renoveret. Rummet har tidligere været brugt som et lille gæsteværelse, men vi bruger det bare til opbevaring.

Den anden dør fører ind til et kombineret kontor og påklædningsværelse med oprindelige indbyggede skabe i næsten hele værelsets længde. Gennem nok en dør kommer man ind i et stort gæsteværelse, ligeledes med indbyggede skabe.

Den tredje dør fører ind i det romantiske soveværelse med en smuk dør ud til altanen, som er et kapitel for sig. Der er netop plads til to stole og et lille cafébord, som benyttes flittigt især til morgenmad og godnatdrink. Som noget helt specielt kan gelænderet lægges ned, så udsigten over bugten kan nydes uhindret fra sengen, mens du ligger og vågner og bliver klar til endnu en dag i paradis.

Den 4. dør fører ind til badeværelset, der som alt andet i huset er holdt i hvidt. Vi har ikke blade eller andet underholdning på en lille hylde ved toilettet, for man kan alligevel ikke få øjnene væk fra den vidunderlige udsigt. 

Nederste etage

Fra køkkenet fører den oprindelige buede trappe ned til nederste etage. Nederste etage er ikke godkendt til beboelse og indgår derfor ikke i det oplyste boligareal, men det er naturligvis tilladt at bruge rummene, som man har lyst.

Man træder direkte ned i et af husets mest benyttede rum, det store bryggers, der lige som alle andre øst- og sydvendte rum har udsigt over bugten. Slå den: Havudsigt, fra det, der en gang var en kælder!

Fra bryggerset kommer du ind i det nordvendte viktualierum, hvor det altid er køligt. 

Her er der hylder fra gulv til loft hele vejen rundt, så frugt, grønt, vin og alle de andre fødevarer, der opbevares bedst ved 10-15 grader - ja selv de ekstra fødevarer, vand og toiletartikler, som alle nu opfordres til at have - har god plads. I et rigtigt bryggers skal der også være et varmeskab, hvor tøj og fodtøj hurtigt kan tørre og være klar til næste gang. Det har vi fået plads til mellem den dør, der fører ind til det ene gæsteværelse og døren ind til mellemgangen.

Fra mellemgangen er der adgang til endnu et stort værelse, som vi benytter til mange formål, bl.a. gæsteværelse, lejeværelse og tørrerum.

 

En anden dør fører ind til vores depot, hvor hylder fra gulv til loft giver plads til alt det, vi ikke bruger lige nu – og nåh ja, vist også til noget, vi ikke kommer til at bruge igen.

Den sidste dør fører ind til det smukke badeværelse med både kar og brus. Der er kælet for detaljerne bl.a. med hylder og skabe i ubehandlet teak. Vi behøver måske ikke at skrive det, men du kan naturligvis nyde udsigten over bugten, når du står ved den helstøbte kompositvask.

Hvis du på et tidspunkt hører en svag summen, mens du opholder dig i badeværelset, er det den automatiske grundvandspumpe, der sikrer, at kælderen altid er tør, du hører.